برای درک مفهوم زوجدرمانی، ابتدا باید متوجه شویم چرا به چنین روشی نیاز داریم. در ابتدا فرض کنید کسی به شما بگوید که تنها با یک نامهی عاشقانه میتوانید رابطهای بینظیر و بینقص برای همیشه با شریک زندگی خود داشته باشید و مشکلات را برای همیشه حل کنید! آیا باور میکنید؟ قطعاً نه! همگی ما آگاهیم که ساختن و حفظ یک رابطه سالم میان زوجین و همچنین اصلاح رفتارهای غلط، به تدبیر و اقدام صحیح نیاز دارد که به آن میگوییم زوجدرمانی.
فهرست مطالب
Toggleپس از درک اولیه از زوجدرمانی، میتوانیم به بررسی دقیقتر اهداف آن بپردازیم. هدف اساسی هر نوع مشاوره زوجدرمانی، افزایش درک متقابل طرفین از خود، شریک زندگیشان و الگوهای مخربی است که به رابطه آسیب میزنند. با تحلیل این موضوعات، به هر دو طرف آموزش داده میشود که چگونه احساسات، افکار و رفتارهای خود را بهبود دهند.
همچنین در فرآیند زوجدرمانی، زوجها یاد میگیرند که رفتارهای ناکارآمد و آسیبزا را به رفتارهای سازنده و تقویتکننده رابطه تبدیل کنند.
بسیاری از آنها برای حل مشکلاتشان از روشهای غیرموثر و توصیههای سطحی استفاده کردهاند و یا به این اشتباه افتادهاند که مشکلات با گذر زمان خود به خود حل خواهند شد. واقعیت این است که هر چه این مشکلات بیشتر به طول انجامند، زمان بیشتری نیز برای درمان آنها نیاز خواهد بود.
در مسیر زوجدرمانی، زوجها باید متوجه شوند که هر دو نیازمند تغییر هستند و باید به عنوان یک تیم با یکدیگر همکاری کنند. وقتی از زوجدرمانی صحبت میکنیم، منظورمان بهبود روابط است و این نیازمند تلاش هر دو طرف است. بنابراین، نگرش شما به تغییر بسیار مهمتر از اقداماتی است که انجام میدهید.
اولین سوالی که در باره روج درمانی ممکن است به ذهن هرکسی خطور کند همین است که چه زمانی باید سراغ زوج درمانی رفت؟ آیا پس از بروز کوچکترین اختلاف یا مشکلی، باید سراغ این نوع از درمان برویم؟ مطمئناً قرار نیست پس از چالشهای کوچک سریع شال و کلاه کنیم و راهی مراکز زوج درمانی شویم.
برای اینکه بفهمید چه موقع به یک روانشناس برای زوجدرمانی نیاز دارید، نکاتی را که در این مقاله بررسی کردهایم را بخوانید و با خود تطبیق دهید. اگر هریک از آنها در شما اتفاق افتاده پس باید واقعاً شال و کلاه کنید و زوج درمانی را شروع کنید.
البته نگران نباشید؛ داشتن این ویژگیها نباید موجب ایجاد حس بد یا حتی ترس و شرم در شما بشود. بدانید که بیشتر زوجها کم و بیش با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند ولی همهی آنها شجاعت کافی برای حل مسئله را ندارند. پس در ابتدا سراغ نشانههایی برویم که به ما میگویند باید سراغ متخصص زوجدرمانی برویم.
شور عاطفی را از دست دادهاید
اکثر زوجها به مرور زمان شور و هیجان اوایل رابطه را از دست میدهند و ممکن است احساس کنند که فقط و فقط همخانه هستند و احساس خاصی به هم ندارند. اگر این احساسات به مرور زمان تشدید شود و به دوری عاطفی بینجامد، زوجدرمانی میتواند به بازگشت صمیمیت و نزدیکی کمک کند.
حس خوبی از روابط ندارید
خیلی پیش میآید که طرفین حس خوبی از هم ندارند اما دلیلش را نمیدانند. ناشناخته بودن این حس، آنها را بیشتر آزار میدهد. در چنین حالتی مثل درمان فردی، زوجدرمانی نیز میتواند به شناسایی مشکلات ناشناخته در رابطه کمک کند. اگر احساس میکنید که رابطهتان تغییر کرده اما نمیتوانید دلیل آن را بفهمید، یا احساس خوئب و راحتی با همسرتان ندارید، این میتواند نشانهای باشد که رابطه شما به توجه و رسیدگی نیاز دارد.
یک اتفاق روبط شما را شکرآب کرده
اتفاقات ناگوار میتوانند تأثیرات منفی بر رابطه بگذارند و باعث یک فاصلهی عاطفی شود. گاهی اوقات اگر جلوی این فاصله گرفته نشود، روز به روز به آن افزوده خواهد شد. در این موارد، زوجدرمانی میتواند به بازسازی رابطه و رفع تأثیرات منفی این اتفاقات کمک کند.
اعتماد میانتان کم شده است
از جمله رایجترین دلایل مراجعه به زوجدرمانی، نیاز به کمک برای بازیابی اعتماد از دست رفته بین زوجین است. این بیاعتمادی ممکن است در زمینههای مختلفی مانند روابط جنسی، عاطفی، مالی و غیره رخ دهد. بازسازی این اعتماد به تلاش هر دو طرف نیاز دارد و فرآیندی است که با کمک یک متخصص میتواند به تدریج انجام شود.
درگیریهای متعدد دارید
اگر فکر میکنید تنشها و درگیریها در رابطهتان رو به افزایش است، باید زنگ خطر را به صدا درآورید و از این ماجرا بیتفاوت عبور نکنید. شاید تصور کنید این تعارضات کوچکند، اما ممکن است به بحثهای بزرگتر و دردسرساز تبدیل شوند. افزایش مستمر تعارضات نشاندهنده وجود یک مشکل اساسی است که باید به آن توجه شود.
ارتباطتان با هم کم شده است
گاهی اوقات ممکن است بدون هیچگونه دعوا یا درگیری، احساس کنید که توسط شریک زندگیتان نادیده گرفته میشوید یا درک نمیشوید. این احساسات میتواند به مرور زمان باعث ایجاد فاصله عاطفی بین شما شود. زوجدرمانی میتواند به بهبود این ارتباطات کمک کند و به شما بیاموزد چگونه با شریک زندگی خود بهتر ارتباط برقرار کنید.
نمیتوانید احساسات خود را به همسرتان بیان کنید
یکی از مزایای زوجدرمانی این است که فضایی امن برای بیان احساسات فراهم میکند. در این فضا میتوانید بدون ترس و نگرانی از واکنشها، درباره ترسها و نگرانیهای خود صحبت کنید و یاد بگیرید چگونه این احساسات را با شریک زندگیتان به اشتراک بگذارید.
این یکی از بهترین زوایای زوج درمانی است که در حضور یک مشاور و با هدایت او، چیزی که دوست دارید به همسرتان بگویید را به راحتی بیان میکنید.
در حل مشکلات دچار ناکارآمدی شدهاید
زوجها از نحوه برخوردشان با مشکلات میتوانند پیشبینی کنند که آیا رابطهشان دچار مشکل خواهد شد یا خیر. وقتی زوجین میفهمند در کنار هم نمیتوانند مسائل خود را حل کنند و روشهای مقابلهای آنها ناکارآمد است یعنی به زوجدرمانی نیاز دارند. در صورت مراجعه به زوجدرمان، آن میتوانند مشکلات را کمتر کنند. مشاوره با یک روانشناس یا مشاور حرفهای میتواند به شما نیز کمک کند راهحلهای بهتری برای مواجهه با مشکلات پیدا کنید.
صمیمیت فیزیکی ندارید
مشکلات جنسی میتواند نشاندهنده وجود اختلافات عمیق در رابطه باشد و اغلب در صدر شکایات زوجین قرار دارد. اگر صمیمیت فیزیکی بین شما و همسرتان کاهش یافته و این مسئله باعث ناامیدی یا فکر به جدایی شده است، مشاوره با یک متخصص میتواند به حل این مشکلات کمک کند.
نسبت به هم خشم فزآینده دارید
بسیاری از خشونتهایی که میان زن و شوهرها منجر به اتفاقات ناگوار شده، یک شبه به وجود نیامدهاند. این خشمها معمولاً فروخوردهاند و کمکم در اثر رفتارهای نامناسب طرفین شکل گرفتهاند. اگر احساس میکنید نسبت به یکدیگر، مدام خشمگین و عصبانی میشود و این حس بیشتر میشود، حتماً باید زوجدرمانی را شروع کنید.